Pixel en vector , wat is het verschil ?

  • Geplaatst op
  • Door SensaBox
  • 0

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen pixel of een vector bestand ? SensaBox legt dit graag uit in dit artikel.

 

Vector

Een vector bestand bestaand volledig uit lijnen. Alleen de dikte kleur of vulling is verschillend in het bestand. Het voordeel van een vector bestand is dat wanneer je hem inzoomt deze altijd de zelfde zuivere kwaliteit behoud. vector bestanden word veel gebruikt voor logo's. 

 

Pixel

Een foto is altijd opgebouwd uit pixels. Pixels zijn kleine vierkantjes gevuld met kleur, hoe meer vierkantjes (pixels) hoe scherper de foto of afbeelding is. Het nadeel van pixels is wanneer je inzoomt op de afbeelding. Hoe meer je inzoomt hoe beter de pixels zichtbaar worden. 

 

Het verschil zie je goed op de afbeelding hier boven. Zo ziet het er uit als je een vector bestand inzoomt en wanneer je een pixel bestand inzoomt. 

 

Hier boven ziet u een groep pixels bij elkaar. zo zie elke foto er uit als je ze inzoomt. Daarom is het altijd erg belangrijk om voor drukwerk een foto te gebruiken in hoge resolutie (meer pixels per inch). Als dit niet gebeurd en de pixels worden meer zichtbaar word de foto erg onscherp en lijkt het erg troebel. Dit wil je natuurlijk niet hebben op het drukwerk. 

 

Hoe herken je de bestanden 

Vector : Ai , PDF of een EPS bestand vorm 

Pixels : JPG , PNG , TIFF , PSD of HEIC bestanden 

 

 

  een foto uit pixels opgebouwd

            een vector bestand 

 

 

Komt u er toch nog niet helemaal uit ? Wij helpen u graag.

[email protected] 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »